top of page

Johan Cruijff ArenA wil net positive zijn in 2030De Johan Cruijff ArenA neemt een volgende stap in haar verduurzaming en zet vol in op net positive opereren in 2030: onderaan de streep meer geven aan de wereld dan nemen. Samen met partners zoals Ajax en Gemeente Amsterdam werkt de ArenA toe naar net positive voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen in de ArenA. Daarnaast wil de ArenA verder bijdragen aan onder andere duurzaamheidsdoelen van bands, clubs, organisatoren en de gemeente Amsterdam. De ArenA wil hiermee een standaard helpen realiseren voor andere organisaties.

Sinds haar oprichting, ruim 25 jaar geleden, heeft de Johan Cruijff ArenA zich dankzij goede samenwerking met de aandeelhouders, founders en partners bewezen als een maatschappelijk betrokken en duurzaam stadion, gedreven door continu innoveren. Zo ontwikkelde de Johan Cruijff ArenA samen met verschillende partners het grootste Europese energieopslagsysteem in een commercieel gebouw voor het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit. Ook zorgen ruim 4.200 zonnepanelen op het dak van het stadion en de inkoop van windenergie voor groene stroom en is de ArenA aangesloten bij het ‘1.000 banen voor Zuidoost’ initiatief, om mensen die aan de kant staan aan het werk te helpen. Dit geeft de Johan Cruijff ArenA een sterke uitgangspositie voor een volgende stap naar net positive.

Tanja Dik, CEO Johan Cruijff ArenA: “Met onze ambitie om net positive te worden dragen we bij aan het creëren van een duurzame en leefbare wereld voor toekomstige generaties, en natuurlijk in het bijzonder voor onze directe omgeving, Amsterdam. Het zal een reis zijn die gepaard gaat met leermomenten en successen. Het doel is duidelijk en we hebben stevige partners om deze ambitie samen mee mogelijk te maken.”

Ik ben reuzetrots op hoe de ArenA zich al jarenlang door innovatie inzet voor een duurzame omgeving. En nu voor de nieuwe ambitie om net positive te worden. Dat is een ambitie die wij graag samen met de ArenA willen waarmaken. Want de ArenA is daarmee een voorbeeld voor de stad Amsterdam en voor de samenleving in zijn geheel.”

Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam

De ArenA wil samen met ons de wedstrijden zo duurzaam mogelijk maken. Dat is een hele mooie uitdaging. Voor Ajax, onze supporters en de ArenA.”

De Ajax-directie

Aanpak

Er is geen standaard stappenplan om als organisatie net positive te worden, dit is volledig afhankelijk van de operatie en gehele keten. Samen met partner KPMG heeft de Johan Cruijff ArenA daarom een diepgaande inventarisatie gedaan om te bepalen wat net positive voor de ArenA betekent. Daarnaast is in kaart gebracht op welke thema’s gehandeld moet worden om net positive te worden. Deze thema’s hebben te maken met klimaatimpact, mensen en maatschappij, oftewel Environment, Social en Governance (ESG).

De Johan Cruijff ArenA en partner GSES (Global Sustainable Enterprise System) lanceren daarnaast de Global Sustainable Venue Benchmark (GVSB) voor het meten van de duurzaamheid van organisaties, evenementen en leveranciers. Deze standaard biedt een leidraad voor het bevorderen van duurzaamheid. De ArenA is begonnen met het meet- en verificatieproces voor haar eigen organisatie waarbij ook haar belangrijkste leveranciers betrokken worden. Op het online GSES-platform hebben JCA en GSES een Net Positive dashboard en event module ingericht waarop de JCA meet en rapporteert met de gehele supplier chain. De ArenA zal open en transparant communiceren over de voortgang en eventuele uitdagingen, zodat andere organisaties zoals partners met vergelijkbare duurzaamheidsdoelen hiervan kunnen leren en stappen kunnen zetten om ook net positive te worden.

Partners

Net positive worden kan alleen als de gehele keten meegenomen wordt. Daarom gaat de ArenA samen aan de slag met haar aandeelhouders Ajax en Gemeente Amsterdam, founders, partners, leveranciers, sectorgenoten, medewerkers en andere stakeholders. Het doel is om samen met deze groep te bepalen op welke thema’s we kunnen samenwerken om op die manier niet alleen de ambities waar te maken, maar ook een golf van positieve impact te creëren.

Meer informatie over de net positive ambitie van de Johan Cruijff ArenA en de voortgang is te vinden op https://www.johancruijffarena.nl/net-positive/ .

 

Over de Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is al meer dan 25 jaar hét voetbalstadion van Nederland, thuishaven van AFC Ajax en het Nederlands elftal. Het is tevens de multifunctionele accommodatie voor zowel grootschalige, nationale en internationale muziek- en dance-events als bijeenkomsten in het zakelijke segment. Deze activiteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met diverse partners. Samen met hen zorgen wij voor state-of-the-art faciliteiten, veiligheid en optimale publieksbeleving. Wij creëren betekenisvolle herinneringen en dat doen wij met oog voor onze omgeving en de volgende generatie. De Johan Cruijf ArenA is Preferred Partner van het Genootschap voor Eventmanagers.

21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments