top of page

Beurzen & Congressen in 2021: 70% verplaatst, 12% stoptQuickscan brengt onrust onder organisatoren in beeld

Onderzoeksbureau Respons voerde in samenwerking met branchevereniging CLC-VECTA een quickscan uit onder organisatoren van beurzen en congressen: 70% van hen verwacht dat hun evenement in 2021 wordt verplaatst of dat is al gebeurd. Het grootste deel van de events vindt later dit jaar plaats, maar een deel ook pas in 2022. Verontrustend is dat 12% aan geeft te stoppen, vooral organisatoren van één evenement.

‘2020 zou een topjaar worden voor de (zakelijke) evenementenbranche. Maar het werd een drama, de gehele sector zit feitelijk al een jaar in lockdown’, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA. ‘De quickscan geeft belangrijke inzichten over de verwachtingen van organisatoren van beurzen en congressen ten aanzien van het daadwerkelijk plaatsvinden van hun evenementen. Maar ook in verwachte geldstromen, bezoekers, leveranciers en hoe er tegen corona maatregelen wordt aangekeken.’

Omdat de quickscan plaatvond in maart, waren veel wijzigingen al bekend. Zo’n 50 events uit de eerste vier maanden zijn verplaatst naar later in 2021 en 266 vak- en publieksbeurzen, die in 2019 nog wel plaatsvonden, zijn geschrapt voor 2021. Alleen dat al betekent een verlies van 1,6 miljoen bezoeken.

Uit de quickscan blijkt ook dat maar liefst 65% van de organisatoren verwacht dat het aantal beursbezoekers lager zal liggen dan in de laatste pre-corona editie. Voor congressen is dat ongeveer de helft. Omdat congressen en beurzen veelal afhankelijk zijn van internationale deelnemers of bezoekers, zal, zolang er reisbeperkingen gelden, het aantal deelnemers beperkt zijn. De ontwikkeling in de bestrijding van het virus in de rest van de wereld is daarmee mede bepalend voor het herstel van de sector.

Duidelijk is wel dat er onrust is onder organisatoren, de sector heeft enorme klappen gehad en het einde is nog niet in zicht. Uit de quickscan blijkt dat 2021 niet het jaar wordt dat de sector broodnodig heeft en waarop men hoopt. Maar de sector beschikt over een enorme veerkracht, want ook als evenementen in 2021 niet doorgaat, denkt 90% dat ze in de loop van 2022 toch weer organiseren.42 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page